HELYzet a TASZnál.

A megkeresésem pillanatában még szó volt róla, hogy az iroda elköltözik. Nem igazán fértek el, zsúfolt volt az egész és volt egy ilyen irány. Valójában nagyon kötődnek a helyhez, sokan a környéken laknak, bicajjal járnak be, nem örültek volna a költözésnek.

Itt már ment a bútor tologatás javában, készült az új tér

Egy irodaként használt, tágas polgári lakásról beszélünk, aminek megvannak a sajátos stílusjegyei. Hatalmas ajtók, változó fényviszonyok, koros parketta, hatalmas egybe nyitható terek. Én szeretem, és éppen ezekért, pedig sokakat bosszant ezekben a lakásokban jópár dolog. A tartós ülőmunka megkövetel bizonyos kényelmi szempontokat, meghatározta az egész hely stílusát. Attól, hogy csak és kizárólag – jó minőségű -irodai székek jöhettek szóba, én konkrétan frászt kaptam, mert első körben nem igazán láttam, hogy ez hogyan tud szép végeredményt adni. Komoly fejtörést okoztak a plafonon fellelhető stukkók is, amik a lámpa kiállásokat fixen adják. Olyan lámpákra volt szükség, amik így is elegendő fényt adnak és stílusban is beilleszthetőek.

Az iroda teljes (150 nm) területe festve és selejtezve, minden részletre figyelve, nagy feladat volt.

Ami ebben a projektben még kihívást jelentett:

  • Szoros határidőt kaptunk, amikor is minden irodai dolgozó szeretne visszatérni.
  • Viszonylag sok ember sok holmijának épségéért vállaltam felelősséget, ami egy szokatlan teher volt.
  • Izgultam, mert valóban sok ember dolgozik ott, szerettem volna, ha mindenkinek tetszik majd a végeredmény.

A póklámpák közül egyet próbáltam kicsit natúrabb irányból hozni, ezért a Tilka lámpatervezővel sikerült egy szép kábelt és pár fa foglalatot beszerezni:

A megannyi bútor és egyéb tároló közül ki kellett szanálni azokat a darabokat, amiket nem igazán használtak, vagy egyszerűen már nem voltak szépek. Rengeteg ember rengeteg holmija gyűlt össze az évek alatt, valamint az egyik legfontosabb feladat a támogatói termékek megfelelő tárolása volt.

A SZABAD feliratú cuccok jó ideje elérhetőek, támogathatjátok velük a társaság munkáját:

https://tasz.hu/gardrob

Vettünk használt gardróbokat is, rengeteg
helyet
nyertünk velük

Első pillanattól az volt a benyomásom, hogy ez egy olyan munkahely, ahova az emberek hazajárnak, családias az egész közeg, de emellett egyértelműen nincs idejük a munkakörnyezettel foglalkozni, nem is feladatuk. Az igény viszont már megvolt erre, viszont egy ekkora munkának egyedül nem vágtak neki. Külön kérésük volt egy csendes szoba:

Csendes szoba

Javarészt olyan emberek vannak itt, akiknek a munkája komoly elmélyülést igényel. Engem nagyon meglepett, amikor láttam őket munka közben, mert zavarba ejtően csendben és nagyon koncentrálva dolgoznak.

A tervezés szellemisége ismét adott volt, szokás szerint alap volt, hogy nem pazarolunk, amit lehet, eladunk. Az egyik vicces megoldást meg is mutatom, ennek a szőnyegnek mennie kellett volna, de a fordítottja annyival szebb volt mint a színe, így bekerült a lobby-térbe, megfrodítva.

Nagyon cuki mintázata van

A kis asztal is átesett egy ráncfelvarráson, mert a lapja eléggé rossz állapotban volt, viszont mindenképpen kellett oda valami, így az is megmenekült.

Amellett, hogy 3 nagyobb tárgyalóban egy indusztriál stílust céloztam meg, szerettem volna, ha a belépéskor egy olyan vonalon fut végig az ember szeme, ami kissé natúrabb, zöldebb, barátságosabb. Ezt tekintem én az iroda arcának, ez fogadja azt, aki belép, de inkább csak mint látogató:

Egy használt, de nagyon jó állapotú kanapét is sikerült levadászni

Szükségük volt egy mozgássérült mosdóra, amit egy nagyobb szobából választottunk le, a megmaradt helyiségből egy kis tárgyaló lett.

Egy kissé áthallásos dekor ötletem is támadt. Nekem a TASZ munkáját szimbolizálja, kötődik a természethez is, ezért megkerestem Erikát, a Gerika design tulajdonosát, egy moha kép elkészítése erejéig. Végül zuzmó lett belőle, most elárulom az agynamenésemet a dologról. Egyrészt nyilván a logó egy használatban lévő jelképe a társaságnak, másrészt maga az alapanyag jelképezi azt, hogy egy olyan tevékenységet folytatnak, amihez igen kis segítséget kapnak, de mégis fennmaradnak, teszik a dolgukat.

Az ügyfeleim zöme nagy érdeklődést mutatott a társasággal való közös munka iránt, becsülik a munkájukat, érdekli őket a „hol”. Tervezőkén nekem – náluk iszonyatosan nehéz volt magamat visszagyömöszölni a kalapba, mert vittem volna még tovább a dolgot, de nem erre volt szükség. Leginkább térre, rendszerezésre, olyan irányra, ami illeszkedik az ott dolgozókhoz, életstílusban és korban egyaránt. A levonulás óta újra bejárhatnak és úgy tudom, szeretik is.

A kivitelezés és a beszerzés alatt segítségem és kapcsolattartóm Zsófi volt, aki a társaság adminisztatív és pénzügyi vezetője, tőle tudtam meg a különböző rutinok sajátosságait. Hányan vannak, mik a szokások, mire van igény, mennyire lehet bontani, alakítani a teret.

Zsófival még a napokban beszéltünk és nagyon jó érzés volt, amikor beszámolásképpen írt pár észrevételt az iroda hangulatát illetően:

A bejegyzést még előttetek mutattam meg neki és nagyon jólesett, hogy külön jelezte ezeket.

Számomra egyébként nagyon megnyugtató tudni, hogy azokban a kérdésekben sem vagyunk magunkra hagyva, amikben egyébként sajnos nélkülük már rég elvesztünk volna. A kisebbségi problémák engem személy szerint mélyen érintenek, de nyilván minden egyéni szabadságjogot sértő ügyet fontosnak tartok. Hálás vagyok, amiért szegről – végről hozzá tudtam tenni a munkájukhoz.

Minden projektben keringenek a fejemben szavak, amikkel az egész munkát jellemezni tudom, a Tátra utca szavai nekem ezek lettek: felelősség, bizalom, tér.

Beszerzési helyek:

Lámpák: lampak.hu tilka ikea

Kiegészítők: ikea

Növények/Kaspók : Pálmaház Kertészet Gödöllő https://www.facebook.com/palmahazkerteszet/

Generálkivitelezés: E-four Kft

Használt bútorok beszerzőhelye: Jófogás, Használt bútoros fb csoportok

Dekor: Gerika design

Beszerelések, beszerzések: Jávor Péter, Jávor Benedek, Jávor Máté, Jávor Miska

További képek: https://lomdesignshow.hu/2021/11/19/iroda-atalakitas-13-kerulet/