A messzi konyha

Családban gyakori kifejezés a „messzi mama”-amit mi most egy másik verzióban ismehettünk meg, ez lett a „messzi konyha”. Egy-egy darab beszerzésében és annak felújításában már jók vagyunk, ezt ki merem mondani, éppen ezért történik meg egyre gyakrabban (szerencsére), hogy egy komplexebb feladatot kapunk, illetve el is vállajuk. A nulláról induló projektek nyilván a legnehezebbek, amit kicsit meg tud bonyolítani egy olyan távolság, amit egy-egy mérésért vagy átgondolásért nem biztos hogy könnyedén megteszünk. A lényeg, hogy ez a megrendelés iszonyatosan – nagyon messze volt ahhoz, hogy bevállaljuk egy lapra szerelt konyha kiszállítását, majd átéljük az ott fellelhető falakat, küszöböket, bármit, ami aztán kényszerít minket hogy többször is oda kelljen látogassunk. Úgy döntöttem (Én) , hogy itt a műhelyben rakjuk össze a MESSZI/balatoni/ konyhát, majd amikor már egyben van és minden ok, leszállítjuk.

Az eredeti konyha, Balatonfenyves

Rengeteg ennél sokkal profibb megoldás létezik, de azt azért ne felejtsük el, hogy ez a Lom design, tehát fontos a költségek minimalizálása,  ám nyilván a minőség rovására nem mehet a dolog. 

A motivációs képek megráságása után a meglévő alapanyagokkal próbáltam egy olyat kitalálni, ami nem feltétlenül dob ki minden régi elemet a kukába, amit tudunk, használjuk fel. 

Sajnos az eredeti terveben szereplő ajtók mégis kukába mentek, mert a rengeteg más színnel és mintával nem tudtak működni, talán ha fehérek lettek volna, de ezt a megrendelővel az elején tisztáztuk, tehát fehér konyha NEM jöhetett szóba.

Az itthon össze rakott konyha működött és nekivágtunk….

A műhelyben éppen vakolunk, így a glett-beton hatás is jót tett a látványnak.
Itt még a lazúr színe sem volt biztos, a sütő később egy „pálcányit”feljebb vándorolt….

Rögtön a megérkezésünk egy ukrán művészfilm jelenetét idézte, amikor is az egyik konyha elemet az ablakon át kellett bevinnünk a helységbe, mert az ajtón sajnos nem fért be.

A rugalmasságunkat már számos helyen bizonyítottuk, a régi bútorok felújítása és a három fiam engem személy szerint baromira megedzett. 

Hárman voltunk a beépítésre, amiből egyikónk teljesen érvénytelenül volt jelen, de Ő ügyelt az esztétikára és nem árulhatom el hogy ki volt az.

Végül minden a helyére került, sajnos a Hold is, ezért elég sötét lett mire fotózni kezdtem…

Kaptam kérdést is, miszerint ez nem is lomdizájn…..egy pillanatra el is gondolkodtam ezen. Az IKEA konyhagépeket és foganytúkat nézve nyilván semmi újrahasznosítás nem tűnik fel. De bent a szekrénytestet illetően maradtak régi dobozok, kivető pántok, a frontok kézzel készültek, borovi fenyőből vannak. A költségeket igyekeztem kordában tartani, de aki csinált már konyhát, azért tisztában van vele, hogy ez egy drága sport, minden csavar számít, miközben a legfontosabb, hogy a végén jól érezzük ott magunkat.

Stílusát tekintve a RETYE-RUTYA irányzatra mentem rá, sok fával.

                          

Szeretem a munkámat és meg kell hogy mondjam, rengeteget tanulok nap mint nap, miközben nagyon hálás vagyok a bizalomért, mert anélkül nem derülne ki számomra, hogy mennyire sokoldalú ez a szolgáltatás.